Gliceryna (Glicerol)

Gliceryna, znana również jako glicerol, jest rodzajem węglowodanu zwanego alkoholem cukrowym lub poliolem. Pod względem budowy jest najprostszym alkoholem trójwodorotlenowym. Naturalnym źródłem Gliceryny są tłuszcze roślinne i tłuszcze zwierzęce. Może być również pozyskiwana syntetycznie w wyniku chlorowania propylenu. Jako dodatek do żywności ma symbol E422. Odkryj wszechstronność Gliceryny.

Gliceryna
Zapytaj o produkt
Notowania
Aspekty techniczne
Okres przydatności
Opakowanie
Zastosowanie
Polecane produkty

Aspekty techniczne

Gliceryna jest bezwonną, bezbarwną i lepką cieczą, o słodkim smaku. Jest w pełni mieszalna z wodą ze względu na obecność trzech grup hydroksylowych. Pod wpływem wilgotnego powietrza glicerol jest silnie higroskopijny, absorbuje wodę, a także niektóre gazy. Glicerolyna w niskich stężeniach ma właściwości nawilżające i odtłuszczające, zaś w wysokich – odkażające i wysuszające.

Pobierz specyfikacje

Okres przydatności

Okres trwałości gliceryny wynosi 24 miesiące. Produkt może być przechowywany w temperaturze pokojowej.

Opakowanie

Foodcom dostarcza swoim Partnerom Biznesowym gliceryne w postaci płynnej, w pojemnikach typu IBC.

Zastosowanie

W przemyśle spożywczym gliceryna może być stosowany jako rozpuszczalnik aromatów i barwników spożywczych. W żywności jest ona humektantem, emulgatorem i utrzymuje pożądaną wilgoć produktów, na przykład chroni pieczywo przed wysychaniem. Jako E422 jest konserwantem, gdyż wiąże wodę, ograniczając tym samym rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych.

Gliceryna jest stosowany w przemyśle kosmetycznym w produkcji żelów i w artykułach do pielęgnacji ciała, w tym kosmetykach i produktach do pielęgnacji włosów. Pomaga doprowadzić wilgoć do powierzchni skóry – wchłania wodę z otoczenia i zatrzymuje ją we wnętrzu skóry. Jest też składnikiem mydła glicerynowego, które jest przeznaczone dla delikatnej cery. Glicerol ma również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, więc jest stosowany w leczeniu ran i oparzeń.

W przemyśle farmaceutycznym gliceryna jest składnikiem leku na serce – nitrogliceryny – który rozszerza naczynia krwionośne i stosowany jest u pacjentów z chorobą wieńcową.

Ponadto, wykorzystanie glicerolu jest szeroko rozpowszechnione w produkcji wielu nowoczesnych powłok ochronnych, takich jak farby samochodowe i zewnętrzne farby domowe. Stosowana w garbarstwie wysusza skórę, dzięki właściwościom higroskopijnym.

CAS
56-81-5
Stan
Dostępny
Minimalne zamówienie
1 MT
Alternatywne nazwy
glicerol, glycerol, glicerol 99%, E422, C3H8O3

Jak działamy?

Kup teraz

Zapewniamy możliwość ekspresowego zakupu produktu w cenie widocznej na naszej stronie internetowej.


Płatność
Generowana jest faktura i przesłana na adres e-mail podany w formularzu. Zamówienia są realizowane na zasadzie przedpłaty. Termin płatności wynosi dwa dni robocze.
Transport
Obecnie oferujemy opcję odbioru osobistego zamówienia – na podstawie zasad Incoterms® EXW oraz FCA.
Kup teraz produkt

Zarezerwuj teraz

Zapewniamy możliwość rezerwacji produktu w cenie widocznej na stronie.


Płatność
Po dokonaniu wpłaty w wysokości 10% wartości zamówienia, produkt zostaje zarezerwowany na okres trzech dni. Następnie należy uregulować pozostałą kwotę.
Transport
Obecnie oferujemy opcję odbioru osobistego zamówienia – na podstawie zasad Incoterms® EXW oraz FCA.
Zarezerwuj teraz

Zapytanie ofertowe

Zapytanie ofertowe zostaje przekazane odpowiedniemu handlowcowi. Następnie nasz przedstawiciel nawiązuje kontakt w celu omówienia szczegółów zamówienia.


Płatność
Warunki płatności ustalane są podczas negocjacji handlowych.
Transport
We współpracy z naszym działem logistyki organizowany jest dogodny sposób transportu.
Zapytaj o produkt

Kontakt

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się przez formularz, a w ciągu 4 godzin otrzymasz odpowiedź na każde pytanie!

Szukasz zaufanego partnera w dystrybucji?
Potrzebujesz dostawcy dodatków do swojej produkcji?
Interesuje Cię produkt spoza przedstawionych na stronie?