Białko ziemniaczane
1470.00 Eur / 1 Tona
10,00 EUR ( 0,68% ) w 7 dni
120,00 EUR ( 8,89% ) w 28 dni

Dostawca produktów pochodzenia roślinnego

Foodcom S.A.
29 Wernyhory Street
02-727 Warsaw
Poland (Europe)

 

+48 22 652 36 59
foodcom@foodcom.pl

Białko ziemniaczane uzyskuje się poprzez czyszczenie, gotowanie na parze i obieranie ziemniaków. Później skrobia jest ekstrahowana za pomocą wody, w wyniku czego powstaje zawiesina wypełniona białkami, która jest traktowana kwasem, a następnie suszona i przetwarzana na proszek.

Białko ziemniaczane to drobny, luźny proszek w kolorze szarym, jasnoszarym lub żółtawozielonym i typowym zapachu suszonych ziemniaków.

Surowcem do produkcji Białka Ziemniaczanego są ziemniaki skrobiowe pochodzenia polskiego.

 

Zastosowanie

Gatunek skrobi ziemniaczanej jest stosowany głównie jako dodatek do żywienia zwierząt w produktach takich jak pasza dla młodych zwierząt, prosiąt, krów, drobiu i karmy dla zwierząt domowych.

 

Aspekty techniczne

Białko ziemniaczane charakteryzuje się wysoką strawnością ok. 85%, wysoką wartością odżywczą oraz korzystnym profilem aminokwasów, zwłaszcza lizyny i metioniny. Ze względu na swoją wartość odżywczą białko ziemniaczane porównuje się z innymi źródłami pochodzenia zwierzęcego, takimi jak mączka rybna i mleko w proszku.

W zależności od metody ekstrakcji skrobi produkt może być w pełni hipoalergiczny.

 

Analiza fizyczno-chemiczna

Zawartość białka - 70-80%

 

Okres przydatności do spożycia

Białko ziemniaczane należy przechowywać w suchym, dobrze wentylowanym miejscu. Okres trwałości produktu wynosi 18 miesięcy.

 

Europa Centralna

a
b