Białko grochu
3550.00 Eur / 1 Tona
60,00 EUR ( 1,72% ) w 7 dni
70,00 EUR ( 2,01% ) w 28 dni

Dostawca produktów pochodzenia roślinnego

Foodcom S.A.
29 Wernyhory Street
02-727 Warsaw
Poland (Europe)

 

+48 22 652 36 59
foodcom@foodcom.pl

Białko grochu uzyskuje się z grochu złocistego lub żółtego w procesie suchym i płynnym. W fazie suchej łupiny grochu są usuwane mechanicznie i mielone. Później pozyskuje się mąkę grochową, a dzięki jej właściwościom rozpuszczalności w wodzie białka są oddzielane i zbierane poprzez wirowanie.

Końcowy produkt z białka grochu to beżowy proszek o czystym smaku.

 

Zastosowanie

Białko grochu jest używane w wielu produktach wegetariańskich i wegańskich, a także w żywieniu sportowców. Może być stosowany w produktach takich jak koktajle i koktajle, substytuty mięsa pochodzenia roślinnego, wegańskie lody i alternatywy jogurtów. Białko grochowe jest również popularne w piekarnictwie oraz jako składnik dań gotowych. Można go teksturować, aby uzyskać analogi mięsa i zwiększyć zawartość białka w substytutach mięsa.

 

Aspekty techniczne

Produkt charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością białka, jest również świetnym źródłem żelaza i aminokwasów. Jest składnikiem wielu diet ze względu na swoje właściwości antyalergiczne i wysoką przyswajalność.
Białko grochu jest dobrym emulgatorem i środkiem spieniającym. Zdolność wiązania wody, właściwości odżywcze, ekspansja piany i stabilność żelowania to główne właściwości funkcjonalne koncentratów i izolatów białka grochu.

 

Analiza fizyczno-chemiczna

 Zawartość białka - 55-90%
Zawartość popiołu - 4,1-5%
Zawartość tłuszczu - <3%

 

Okres trwałości i przechowywanie

Białko grochowe jest przechowywane w chłodnych i suchych magazynach, najlepiej bez dostępu do światła. Przy prawidłowym przechowywaniu trwałość białka grochu wynosi do 24 miesięcy.

 

Opakowanie

 Worki 20-25 kg lub Big Bags.

 

 

Europa Centralna

a
b