Proszki serwatkowe

Foodcom S.A. dostarcza swoim partnerom szeroką gamę wysokiej jakości proszków serwatkowych.

Serwatka to ciecz otrzymywana w wyniku oddzielenia skrzepu mleka po koagulacji mleka w procesie produkcji sera. Następnie z serwatki usuwa się wodę i uzyskuje się wysokowartościowy produkt białkowy mleka w postaci sypkiego, jednorodnego proszku o wysokiej rozpuszczalności. Taka forma pozwala na wydłużenie okresu przydatności do spożycia i łatwe przechowywanie.

Serwatka w proszku charakteryzuje się wysokim poziomem laktozy i zachowuje prawie 50% wartości odżywczych z oryginalnego mleka. Wykazuje również wiele właściwości funkcjonalnych, szeroko stosowanych w produkcji produktów mleczarskich, żywności pochodzenia mlecznego i żywieniu zwierząt.

 

Pochodne serwatki: Słodka serwatka w proszku (SWP), Serwatka kwaśna w proszku (AWP), Serwatka demineralizowana (DEMI)

Słodka serwatka w proszku (SWP) jest wytwarzana poprzez suszenie koncentratu słodkiej serwatki - produktu ubocznego przy produkcji serów twardych. Jest doskonałym źródłem węglowodanów i produktów mlecznych. Wysokie poziomy laktozy w SWP służą do wzmocnienia koloru podczas gotowania i pieczenia w wysokich temperaturach. Słodka serwatka w proszku znajduje szerokie zastosowanie w produkcji wyrobów mleczarskich, wyrobów cukierniczych i piekarniczych, a także w przemyśle mięsnym i farmaceutycznym.

SWP jest również składnikiem substytutów mleka i paszy dla zwierząt rolniczych.

Serwatka kwaśna w proszku (AWP) jest produktem ubocznym produkcji sera lub kazeiny kwasowej na drodze fermentacji mikrobiologicznej. AWP charakteryzuje się mniejszą zawartością laktozy, dzięki czemu smak jest bardziej kwaśny niż słodki. Jest stosowany jako składnik wielu przetworzonych produktów spożywczych, np. pieczywo, krakersy, wędliny, ciasta, a także w czekoladzie i wyrobach cukierniczych. Acid Whey Powder może być również stosowany w produkcji pasz dla zwierząt jako ekonomiczny zamiennik SWP w paszy dla prosiąt. AWP w proszku jest również stosowany w preparatach mlekozastępczych o niskim pH.

Demineralizowana serwatka w proszku (DEMI) jest uzyskiwana poprzez wyeliminowanie większości minerałów (70-90%) z płynnej słodkiej serwatki. DEMI jest popularnym składnikiem premiksów spożywczych, śmietanki, wyrobów cukierniczych, napojów odżywczych, kremów i zup. Demineralizowana serwatka w proszku (demineralizacja 90%) znajduje również szerokie zastosowanie w produkcji preparatów dla niemowląt oraz w produkcji karmy dla koni i kurczaków.



Permeat: Permeat Serwatki

Permeat serwatki charakteryzuje się wysoką zawartością laktozy, ale niską zawartością białka, dzięki czemu może być stosowany do produkcji słodyczy, wypieków, czekolady i suchych mieszanek. Permeat można stosować jako substytut sacharozy i syropów kukurydzianych. Jest również używany jako wypełniacz i zamiennik laktozy, SWP lub demineralizowanej serwatki w proszku. Ponadto permeat jest powszechnie stosowany jako środek wypełniający, wzmacniacz smaku i stabilizator emulsji.

 

 

Białka: Koncentrat Białka Serwatkowego 80, Koncentrat Białka Serwatkowego 35, Izolat Białka Serwatkowego

Koncentraty białek serwatkowych w postaci proszku otrzymywane są w procesie produkcji słodkiej serwatki w zaawansowanym procesie ultrafiltracji w bardzo niskich temperaturach. Taka obróbka redukuje pewną ilość składników niebiałkowych w celu otrzymania produktu o pożądanym poziomie białka. Koncentraty białek serwatkowych 35 i 80 są powszechnie stosowane w dietetycznej żywności i żywieniu sportowców, wyrobach cukierniczych, produktach piekarniczych i przemyśle mięsnym. Mogą być również stosowane jako substytuty jaj w wielu produktach, zmniejszając w ten sposób ryzyko ewentualnego zakażenia. Koncentrat białka serwatkowego 35 jest powszechnie stosowany jako opłacalny zamiennik odtłuszczonego mleka w proszku.


Izolat Białka Serwatkowego uzyskuje się poprzez zagęszczanie i oczyszczanie Koncentratu Białka Serwatkowego (WPC). WPI uważane jest za produkt o najwyższej czystości i koncentracji białka. WPI składa się w co najmniej 85% z białka i niewielkiej ilości laktozy (mniej niż 1%) - co może być ogromną zaletą dla osób z nietolerancją laktozy. Izolat białka serwatkowego jest powszechnie stosowanym składnikiem odżywek dla sportowców, dietetycznych artykułów spożywczych i żywności dla niemowląt.

 

Foodcom - Twój zaufany dostawca produktów mleczarskich

Foodcom S.A. oferuje swoim partnerom przejrzyste warunki i konkurencyjne ceny w hurtowych zakupach proszków serwatkowych. Nasza sieć zaufanych producentów zapewnia najwyższą jakość produktu i udaną transakcję biznesową.


Jakość obsługi Foodcom S.A. potwierdza certyfikat BRC Agents & Brokers.

Proszki serwatkowe dostarczane przez Foodcom S.A. są zwykle sprzedawane luzem w opakowaniach po 25 kg, ale na życzenie możemy dostarczyć alternatywne opakowania. Nasza serwatka w proszku posiada certyfikat koszerności i halal.

Product
Price
Currency
Change (%)
Ceny do ostatecznego potwierdzenia przez Foodcom S.A. Ceny obliczane na podstawie ExW