Mleko w proszku natłuszczane

Mleko w proszku natłuszczane (FFMP) jest wytwarzane poprzez zmieszanie tłuszczu roślinnego i wysokiej jakości odtłuszczonego mleka. Ta mieszanka jest następnie suszona rozpyłowo. Mleko w proszku natłuszczane (FFMP) może stanowić całkowity lub częściowy substytut pełnego mleka w proszku. Można to osiągnąć dzięki podobnym właściwościom organoleptycznym, fizycznym i chemicznym. Pozwala to obniżyć koszty przy zachowaniu tej samej wysokiej jakości.

 

W większości przypadków stosuje się olej kokosowy lub palmowy, aby zapewnić 26-28% zawartość tłuszczu w produkcie.

 

Zawartość białka różni się w zależności od zamierzonego zastosowania. Produkt o niższej zawartości białka (poniżej 20%) służy do odtwarzania mleka w napojach. Gdy zachodzi konieczność fermentacji, stosuje się mleko w proszku o wysokiej zawartości białka (powyżej 24%).

 

Foodcom oferuje FFMP, które ma delikatny mleczny zapach i smak oraz ma kremowy kolor. Ponadto produkt jest łatwy w przechowywaniu, odporny na hydrolizę i ekonomiczny.

 

Mleko w proszku natłuszczane (FFMP) jest stosowane głównie w przemyśle piekarniczym, czekoladowym i lodziarskim, a także w produkcji jogurtów i twarogu. Znajduje również zastosowanie przy produkcji mrożonek, zup instant, a także jako zabielacz do herbaty i kawy.

 

FFMP jest dostępny w opakowaniach po 25kg, „Big Bag” 500-1000kg lub hurtowo.

 

Średni okres trwałości FFMP wynosi około 12 miesięcy.

Historia cen

Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć wykres cen.