Foodcom S.A. dostarcza swoim partnerom szeroką gamę płynów mlecznych. Nasze produkty powstają z wysokiej jakości mleka od europejskich producentów. Płynne produkty mleczne zawierają tłuszcze, białka i laktozę w zmiennych ilościach, które mają różne właściwości w zależności od przeznaczenia.


Mleko: mleko surowe, mleko oragniczne, UHT, mleko odtłuszczone, koncentrat mleka odtłuszczonego

Surowe mleko to jednorodna ciecz o charakterystycznym zapachu i kremowobiałej barwie, pozyskiwana bezpośrednio od zwierząt hodowlanych. Mleko jest podstawowym produktem dla większości segmentów mleczarskich. W zależności od procesu wykorzystywana jest do produkcji jogurtów, masła, serów, kremów i wielu innych.

Mleko UHT jest produkowane przez podgrzanie mleka do około 140ᵒC przez 2-5 sekund w celu wysterylizowania produktu i wyeliminowania rozwoju bakterii. Taki proces pozwala na wydłużenie okresu przydatności produktu do 9 miesięcy. Proces UHT jest również opłacalny i pozwala oszczędzać energię.

Mleko pasteryzowane odtłuszczone jest przygotowywane z surowego mleka poprzez mechaniczne oddzielenie prawie całego tłuszczu i zmniejszenie jego nasycenia do 0,05% lub mniej. Produkt jest również pasteryzowany w celu usunięcia wszelkich patogenów i przedłużenia okresu przydatności do spożycia.

Koncentrat odtłuszczonego mleka 35% (SMC 35%) jest produkowany ze świeżego pasteryzowanego odtłuszczonego mleka krowiego poprzez usunięcie wody. SMC to biały płyn o kremowej konsystencji i czystym mlecznym zapachu. Zawiera około 35% suchej masy. Koncentrat mleka odtłuszczonego stosowany jest do produkcji mleka smakowego oraz jogurtów niskotłuszczowych.

 

 

Płynny koncentrat serwatki

Płynny koncentrat serwatki (LWC) jest jednorodną, ​​lepką cieczą o kremowej lub jasnożółtej barwie. Ma typowy delikatny słodki smak serwatki serowej bez obcych zapachów. Płynny koncentrat serwatki jest produktem ubocznym przy produkcji sera i jest wytwarzany poprzez ultrafiltrację świeżej serwatki i częściowe odparowanie wody. Foodcom S.A. oferuje LWC zawierające 18% lub 32% suchej masy. Produkt jest zwykle stosowany jako dodatek zarówno do karmy dla zwierząt, jak i produktów spożywczych, takich jak jogurty, świeże sery, słodziki, odżywki dla sportowców, wyroby cukiernicze i pieczywo. Koncentrat serwatki w płynie jest również alternatywą dla suchych proszków, ponieważ obniża spożycie mleka i zwiększa zawartość części stałych.


Śmietana

Śmietanka przemysłowa 40% jest produkowana poprzez oddzielenie tłuszczu od mleka w procesie wirowania. Produktem końcowym jest emulsja wodno-tłuszczowa, zawierająca także proteiny, minerały, wapń i witaminy. Zawartość tłuszczu w śmietanie pasteryzowanej wynosi od 38% do 43%. W przemyśle mleczarskim śmietanka jest popularna przy produkcji masła, serów, lodów, sosów i innych produktów mlecznych, takich jak produkcja czekolady czy wypieki. Śmietana 40% jest również popularnym wzmacniaczem smaku i czasami jest używana ze względu na swoje właściwości wybielające.

 


Koncentrat maślanki

Koncentrat maślanki produkowany jest z mleka za pomocą separatora śmietany. Jest zakwaszany do pH4 lub mniej, aby umożliwić stężenie produktu. Koncentrat maślanki zawiera duże ilości fosfolipidów, które służą jako emulgatory. Ponadto służy do uwydatnienia gładkości i tekstury wypieków, czekolady i innych produktów mlecznych. Maślanka jest uważana za produkt uboczny, ale jej wysoka zawartość membrany z kulkami tłuszczu mlecznego oferuje szereg zastosowań przy stosunkowo niskich kosztach.

 

 

Nazwa produktu
Cena
Waluta
Zmiana (%)
Ceny uaktualniane raz w tygodniu. Do ostatecznego potwierdzenia przez Foodcom S.A.